Logga_hemsida.-150_besk

ILGA World Dag 1: Trans pre-conference

Måndagen började med öppnandet och invigningen av den 30:e ILGA World-konferensen 2022 där Long Beachs borgmästare Robert Garcia pratade om Long Beach som en öppen stad med många mötesplatser för HBTQ+ personer, ILGA’s första transperson i rollen som general director hälsade välkomna. Även Martin Karadzhov, ILGA’s första ansvariga för Youthfrågor och Keith ”Mahogany” McCrady, ordförande för 2-spirit 1 Nations talade.

Efter det var det dags för pre-conference, en serie konferenser innan själva huvudkonferensen. Jag deltog på ILGA’s Trans Pre-conference. Där lyftes transfrågor ur ett internationellt perspektiv, och vi kunde dela med oss av vinster och förluster och diskutera vägen framåt. En del av det vi kom fram till återkommer på en öppen workshop senare i veckan. Mötet leddes av Jabulani (Jabu) Pereira som idag leder transkommittén i ILGA. Det var fint att kunna konstatera att ILGA nu har en general director som är transperson, vilket utmanar det som under lång tid varit ett homopatriarkat.
De frågor vi diskuterade under konferensen är samma som vi har i Sverige, det finns stor konsensus i problembeskrivningen. Det handlar om erkännande av ens kön legalt, det vill säga ett tredje juridiskt kön. Det handlar om långa väntetider för transvården, och att transpersoner där i väntan på den. Det handlar om intersektionella feminism, att transkvinnor ska få ses som kvinnor och att transmän inte ska ses som offer för patriarkatet utan för vad det är – män. Föräldrar anklagas för att sexualisera barn när de låter dem anta sitt könsuttryck av en rörelse som menar att civilisationen är under attack när familjebegreppet förändras och att anti-gender movement som samordnar sig över hela världen för att ta allt transcommunityt lyckats vinna.
Det finns mycket att vara arga och rädda för – men det finns också mycket hopp!

Sam Vidén

Translate with Google Translate »