Logga_hemsida.-150_besk

Jag ser fram emot en ljusare framtid för mina syskon under transparaplyet

2:a advent. Vi har nu gått in i den mörka tiden på året, men med julen i antågande kommer också ljuset. Från stjärnor i fönstren och alla ljus i ljusstakar som sprider sin värme. Julen kan för många vara en jobbig och påfrestande tid. Julklappar ska handlas, hemresan ska planeras för den som bor långt bort och hem ska städas, pyntas och fyllas med julmat och godis inför den stora familjesammankomsten.

För transpersoner kan det vara en jobbig tid av andra orsaker, en kall och ensam tid. För tyvärr blir vi fortfarande inte accepterade för de vi är. Vi är inte alla välkomna hem till värmen. Inte alla av oss har någon familj att resa till, eller någon att fylla kylen med mat för.  Alla är vi inte välkomna in i värmen. Jag är en av de som har turen att ha en familj som både accepterar och stöttar. 

Även om det är mörkt omkring oss, och det finns mycket mer som behöver göras för ett inkluderande samhälle, finns mer än snön utanför och lyktor inne som lyser upp framtiden för transpersoner. 

Men det kan bli ljusare! På bordet ligger en remiss för en ny könstillhörighetslag, precis som Stefan Löfven lovade när han öppnade riksdagen i höstas. Vi i HBT-Socialdemokrater är remissinstans till förslaget. Förslaget är en bra början på en verklig förändring för transpersoner i Sverige.

Om förslaget går igenom behöver inte transpersoner som vill byta sitt juridiska kön längre gå igenom en lång utredning för att bocka av normativa krav. Valet för om det ska stå “kvinna” eller “man” i mitt pass och mitt personnummer blir mitt. Problemen för oss som inte fått välja är att det kön som står på mitt id-kort inte passade in med personen de såg framför sig. Det stod att jag var kvinna, men den som stod framför dig var en man. 

Även om det är mörkt omkring oss, och det finns mycket mer som behöver göras för ett inkluderande samhälle, finns det mer än snön utanför och ljusr inne som lyser upp framtiden för transpersoner. 

Idag tänder jag det andra ljuset i staken och ser fram emot en ljusare framtid för mina syskon under transparaplyet.

Sam Vidén
Ledamot i förbundsstyrelsen

Translate with Google Translate »