Logga_hemsida.-150_besk

Varje internationellt samarbete har varit och är än idag ett ovärderligt lärande

1:a advent. Julen för mig är en högtid som handlar om att vi ska finnas för varandra. Hela budskapet med julen präglas av solidaritet. I en tid med krig, förtryck, fattigdom, klimatförändringar och främlingsfientliga vindar som blåser kallt är det därför extra viktigt att vi världen över hjälps åt att vara varandras värme.

Vi ser en våg av internationell rörelse idag. Digitaliseringen under pandemin har varit en språngbräda för ett ökat internationellt samarbete och organisering på ett nytt sätt. Plötsligt insåg många att avstånd inte spelar roll när vi bara är ett samtal bort. Viktiga människorättsrörelser, såsom Black Lives Matters, spreds snabbt i hela världen.

När jag tänder mitt första adventsljus idag kommer jag ge en extra tanke åt att mitt lilla ljus bara är ett av otroligt många som tänds runt om i hela världen.

Det internationella arbetet är ett viktigt utbyte där vi lär av varandra. Sverige har inte bara tagit fördel av saffran från Iran till våra lussekatter. Hela Priderörelsen har tagit efter från det första Pride-upploppet som ägde rum vid Stonewall Inn i New York. Sången Internationalen är från början en fransk arbetarsång och hela vår svenska arbetarrörelse byggdes med idéer som redan hade etablerats runt om i Europa. Varje internationellt samarbete har varit och är än idag ett ovärderligt lärande. Vårt internationella arbete idag med ERA, Rainbow Rose, ILGA Europe och ILGA World är viktiga tillfällen för oss att stötta, lära och tillsammans bygga framtidens internationella rörelse.

När jag tänder mitt första adventsljus idag kommer jag ge en extra tanke åt att mitt lilla ljus bara är ett av otroligt många som tänds runt om i hela världen. Det som gör att jag älskar att arbeta med internationell verksamhet är den svindlande tanken som ger mig pirr i magen: hur mycket vi alla världen över kan åstadkomma tillsammans.

Emelie Stark
Internationell ledare
HBT-Socialdemokrater

Translate with Google Translate »