Logga_hemsida.-150_besk

QX OPINION: HBT-socialdemokrater till Strandhäll: ”Vi vill mer”

Det var en välkommen debattartikel som Annika Strandhäll skrev i samband med WAD: Vi delar fullt ut uppfattningen att kampen mot hiv och aids långt ifrån är över. Som ansvarige ministern skriver så vet vi dag att de om är i behandling inte längre smittar innebär det inte att faran är över.

I frågan om stigmatisering så delar har Annika Strandhäll rätt.

Därför blir det förvånade att ministern i den här artikeln inte väljer att lyfte fram den partilinje som socialdemokraterna har i frågan om informationsplikten.

Vi vet sedan lång tid att informationsplikten snarare har haft en kontraproduktiv funktion då det gäller hiv-prevention. Det är en lag som lägger hela ansvaret på den som är smittad och friställer den som inte vet sin hiv-status.

HBT Socialdemokrater har länge haft som politiskt krav att informationsplikten skrotas.

I skenet av den kunskap vi nu har gällande smittöverföring från person som bär på viruset och går i behandling är det fullt rimligt att nu efter trettio år skrota den lagstiftningen.

På samma sätt är det i frågan om PreP.

Under de senaste åren har det allt tydligare framkommit att enskilda medicinerar sig själva i preventivt syfte för att undvika att bli smittade.

Läkare kan redan idag skriva ut PreP-behandling även om det sällan sker.

PreP-behandling är en av de metoder som samhället skall använda sig av för ytterligare stärka arbetet mot viruset. Vi menar att PreP-behandling helt klart skall erbjudas när så är fallet

Till skillnad från idag menar vi att möjligheten till PreP-behandling inte skall vara förbehållet de som går på en viss klinik eller… Läs hela artikeln på qx.se »

Translate with Google Translate »