Logga_hemsida.-150_besk

HBTQ-rörelsen på QX Opinion: ”Vi är under attack – Vi behöver hjälp att försvara vår frihet”

En rad företrädare för den svenska hbtq- och Pride-rörelsen kräver efter helgens attacker från nynazister på Pride-firanden att samhället ”dra åt samma håll för en agenda som tydligt tar ställning för att HBTQ-rättigheter är mänskliga rättigheter”. ”Vi är under attack”, skriver de vill se ett stöd för att nu försvara uppnådda friheter.

I helgen attackerades tre svenska Pridefestivaler på olika platser. Trots att Pride numera arrangeras från Trelleborg i söder till Kiruna i norr, ungefär 70 firanden under 2017, kräver Pride allt större polisbeskydd.

Hur ett land behandlar HBTQ-personer, funktionshindrade, judar, muslimer och andra minoriteter är ett lackmustest på hur bra landet försvarar demokrati och mänskliga rättigheter.

Till Pride samlas vi som till en familjehögtid dit vi alla är välkomna utan att vara satta på undantag. En högtid som vi borde få fira. En tradition sedan Stonewall Inn i New York juni 1969 och en svensk tradition sedan 15 maj 1971 då första Sveriges första Pride firades i Örebro.

Och vi är stolta över hur långt Sverige har kommit. Vi har rätt att fira vår högtid och varken högerextremister, vänsterextremister eller fundamentalister med rötter i någon religion ska få hindra oss.

Vi låter oss inte hindras. Det har vi aldrig gjort.

Men vår frihet, den som vi länge ensamma fick kämpa för, den behöver vi nu hjälp att försvara.

Hatet och hotbilden mot HBTQ-personer och Pridefestivaler ökar. Det är viktigt att minnas att det inte alltid varit så. Under en period blev Sverige ett allt bättre land för HBTQ-personer. Lagliga landvinningar och ökad tolerans… Läs hela debattartikeln på qx.se»

Magnus Kolsjö
T.f Förbundsordförande RFSL

Frank Berglund
Förbundsordförande RFSL – ungdom

Alfie Martins
Ordförande Transföreningen FPES

Hans Linde
Förbundsordförande RFSU

Sören Juvas
Förbundsordförande HBT-Socialdemokrater, Sverige

Fredrik Saweståhl
Förbundsordförande Öppna Moderater – Moderaternas hbt-förbund

Mats Nordström
Förbundsordförande HBT-Liberaler

Claes Nyberg
Ordförande Centerpartiets HBT-nätverk

Maria Hansson
Talesperson Öppna Kristdemokrater

Sara Bystam
Vice ordförande Transföreningen FPES

Britta Davidsohn
Vice ordförande Stockholm Pride

Tasso Stafilidis
Ordförande West Pride

Maria Hölerman
Debattör

Sussie Hedlund
initiativtagare till uppropet, Ordförande Svenska Pride

Maria Jern
Vice ordförande HBT-Liberaler Väst

Translate with Google Translate »