Logga_hemsida.-150_besk

Sundelin leder Europas HBT-S i Rainbow rose

Rainbow Rose är sidoorganisation till det europeiska S-partiet PES, med medlemsorganisationer eller kontaktgrupper/personer i de flesta av EUs medlemsländer. Organisationen har inget kansli och arbetet sker ideellt. Mia Sundelin, som också är vice ordförande för svenska HBT-Socialdemokrater, har varit vice ordförande sedan november 2015. Nu lämnar sittande ordförande, Aurélien Mazuy, uppdraget på grund av att han har fått ett nytt jobb som inte går att kombinera med ordförandeskapet.

– Det är klart det är tråkigt att han måste avgå men det är jätteroligt att få kliva fram, säger Mia Sundelin.

Hon pekar ut tre frågor som är extra viktiga att jobba med på Europanivå: acceptans för samkönade äktenskap, en gemensam flyktingpolitik som också tar hänsyn till att HBTQ-personer är extra utsatta i många länder, samt att internt inom S-gruppen diskutera hur man ska hantera bristande respekt för mänskliga rättigheter.

– Våra systerpartier är inte alltid så demokratiska. Det finns ju en del rena rasister, homofober och antidemokrater i S&D-gruppen i parlamentet. Det är ju en jättefråga för Rainbow Rose för det finns partier som direkt strider mot oss, i en del partier får HBT-personer inte lov att organisera sig som en grupp, säger Mia Sundelin.

Äktenskapsfrågan har flera aspekter. Dels samma regler för alla äktenskap – att alla EU-länder och institutioner måste godkänna samkönade äktenskap som har ingåtts där det är lagligt. Målet är förstås att alla länder tillåter samkönade äktenskap.

– Jag träffade två litauiska tjejer i somras, de skulle flytta ihop och köpa hus. Men de får inget banklån gemensamt. Banken föreslog att de skulle starta företag ihop… Att äktenskap inte tillåts får konsekvenser för så mycket, som barnomsorg och föräldraledighet… Läs hela artikeln på aip.se»

Foto: Aktuellt i politiken

Läs mer information om Rainbow Rose på deras hemsida»

Translate with Google Translate »