Logga_hemsida.-150_besk

Mjuka upp flyktingpolitiken – kan Kanada så kan vi!

Sverige gör anspråk på att vara en humanitär stormakt. Vi berömmer oss om en feministisk utrikespolitik. Det är anspråk som förpliktigar. Det är därför hög tid att Sverige mjukar upp delar av flyktingpolitiken, inte minst när det gäller anhöriginvandringen, skriver socialdemokraterna Ulf Bjereld och Sören Juvas.

Den 27 januari stängde president Donald Trump USA:s gränser för alla inresande från sju till större delen muslimska länder, och sedan dess har protesterna skallat världen över. Inreseförbudet slår i blindo. Femåringar hålls från sina föräldrar. Diplomater och toppolitiker behandlas som brottslingar. Tiotusentals flyktingar tvingas vända tillbaka på flygplatsen, till ett ovisst öde.

Som socialdemokrater har vi lång erfarenhet av att bygga samhällen som håller och lyckas över tid. Vi ska lita till vår vision om framtidens Sverige, och veta bättre än att falla till föga för historiska fördomar och olycksprofetior.

Kanadas premiärminister Justin Trudeau har svarat på USA:s fasoner med att öppna Kanadas gränser för flyende och immigranter, i en anda av medmänsklighet och generositet. Men inom ett dygn efter Trudeaus uttalande bemöttes den öppnade handen med våld, när en uttalad Trumpanhängare sköt ihjäl sex muslimer inuti en moské i Quebec.

Gått bräschen

I Europa har Angela Merkel gått i bräschen för en anständig migrationspolitik, och kommer med all säkerhet att bli ihågkommen för detta av de hundratusentals syriska flyktingar som därigenom fått möjlighet att fly från kriget. I hemopinionen har Merkels ställningstagande väckt både beundran och bestörtning. Tillspetsade påståenden har spritts om sociala problem och trakasserier mot kvinnor i immigranternas spår.

Fördomar har alltid mött flyktingar och migranter, vare sig de flydde från nazisterna eller från kriget på Balkan. Detta är ett historiskt fenomen som vi inte har någon anledning att kapitulera inför. Vi uppmanas i stället att ta strid mot dessa attityder om ”de andra”, som bara återger myntets ena sida…

Läs hela debattartikeln i Göteborgsposten 2017-02-11 »
Foto: FRED CHARTRAND

Translate with Google Translate »