Logga_hemsida.-150_besk

Regeringen måste avsluta samarbetet med Sverigedemokraterna eller begära sig själva entledigade!

Sverige befinner sig i ett allvarligt läge. Statsminister Ulf Kristersson menar att säkerhetsläget inte varit såhär dåligt sedan andra världskriget. Trots det kunde Stockholm Pride äntligen öppna i onsdags. Samma dag väljer Björn Söder, Sverigedemokrat och ordförande för Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa, OSSE, att uttala sig grovt hbtq+fobiskt. Söder spär med sina uttalanden på den otrygghet hbtq+personer i Sverige, Europa och världen känner. Han sprider värderingar vi är vana vid från länder som Polen, Ungern och totalitära stater. Det är lite mer än ett år sedan Pride-deltagare besköts i Oslo.

Det är inte bara olämpligt utan det bidrar till att rättfärdiga krafter som redan nu organiserar sig mot hbtq+personer, Sverige och vårt öppna samhälle såväl inom landet som utanför.

Utrikesminister Tobias Billström gav föredömligt svar på tal, och på Sagerska palatset vajar Pride-flaggan för första gången någonsin. Men det räcker inte. Det här kan bara sluta på två sätt.

Antingen fortsätter regeringen styra med ett parti som vill kompromissa bort hbtq+rättigheter och försätta svenska medborgare i fara. Eller så faller regeringen. Det finns inget däremellan. Vissa saker får man inte kompromissa med, och att Sveriges ordförande i OSSE, Björn Söder, bidrar till ett otryggare Sverige är en sådan. Vi kan inte ha en ordförande för en säkerhetsorganisation som beter sig så.

Sverigedemokraterna är inte enbart ett samarbetsparti, de har ingått ett avtal med regeringen om att få lika inflytande i bland annat säkerhetsfrågor, EU-frågor, migrationsfrågor och välfärdsfrågor.

Regeringen måste avsluta samarbetet med Sverigedemokraterna eller begära sig själva entledigade. Björn Söder måste avgå.

Daniel Andersson
Förbundsordförande