Logga_hemsida.-150_besk

Stoppa Migrationsverkets asylroulette!

Känner du inte skam för din sexuella läggning så kan det ju inte stämma. Då ljuger den asylsökande med all säkerhet. Och blir sedan utvisad. Vi nås av berättelser om tolkar som håller måttet och vi får höra berättelser om där tolkarnas homofobi påverkar vad de faktiskt översätter.

Inget av detta rimmar med tanken om den humanitära stormakt vi i vårt land vill vara.

Som Jon Voss skriver på QX» kan listan göras lång. Faktum kvarstår dock att vi i vårt land utvisar människor till länder där de riskeras att fängslas, ja till och med dödas på grund av sin sexuella läggning.

Vi kan konstatera att det inte fungerar, och vi kan konstatera att det krävs aktiva åtgärder för att få en process som är rättssäker och är likvärdig i hela landet.

Frågan är inte ny. Migrationsverkets generaldirektör Mikael Ribbenvik har följt frågan länge. Ansvarig minister Morgan Johansson vet också om problembilden. Därför är det förvånade att Ribbenvik har valt att inte tillsätta den samordnare som man tidigare har haft när det gäller hbtq-frågor. Lika bekymmersamt är det att Ribbenvik inte har sett till att utbilda sina anställda på migrationsverket.

För oss är det hanteringen på intet sätt ett tecken på att vara en humanitär stormakt eller en land där de som flyr för sina liv får ett tryggt bemötande och möts av en kunnig personal.

Vi kräver bland annat att:
Migrationsverket åter utbildar de som möter de asylsökande.

De tolkar som används också har kunskap om hbtq-frågor och att de inte är homofober.
Ledningen inom migrationsverket tillsätter tjänsten som samordnare för hbtq-frågor.

Sverige skall inte vara ett land som skickar tillbaka hbtq flyktingar till länder där de riskeras att dödas eller fängslas på grund av vilka de är. Sverige skall vara ett land där hbtq-flyktingar blir behandlade med respekt och kunnighet.

Vi har ställt samman en del frågeställningar som är tagna ut från faktiska intervjuer. Gör ”Asylrouletten” och se hur det går för dig. Till ”Asylrouletten”»
Läs förbundskongressens uttalande här »

Translate with Google Translate »