Viktig fakta om trans

Det förekommer många myter, okunskap och desinformation kring trans. På denna sida har vi samlat information och fakta. Här finns vanliga frågor och svar, kort fakta om kön, könsneutrala personnummer och självbestämmande. Vi förklarar även vad förslaget till en ny könstillhörighetslag innebär.

Innehåll

Vad innebär den nya könstillhörighetslagen?

Förslaget innebär att det som idag är en könstillhörighetslag delas in i två separata lagar. En reglerar byte av juridiskt kön och en reglerar könsbekräftande kirurgi.

Fastställande av kön i vissa fall

Förslaget innebär att det ska krävas en mindre omfattande utredning av könsidentiteten för att få byta juridiskt kön. Utredningens  syfte är att fastställa att det kan antas att personen kommer att leva i den nya könsidentiteten under överskådlig tid. Exakt vad utredningen kommer innebära vet vi inte ännu. 

Åldersgränsen för ändring av juridiskt kön sänks till 16 år (är personen under 18 år så görs ansökan av vårdnadshavaren med personens skriftliga samtycke).

Vissa kirurgiska ingrepp i könsorganen

Förslaget innebär att det är sjukvården som tillsammans med den enskilde som beslutar om könsbekräftande kirurgi. Detta är en förändring från idag där det krävs tillstånd från Socialstyrelsen för att genomgå kirurgin. 

För att genomgå könsbekräftande kirurgi krävs dock fortsatt att personen under lång tid upplever att kroppen inte stämmer överens med könsidentiteten samt att det kan antas att personen kommer att leva i den nya könsidentiteten under överskådlig tid.  

Åldersgränsen är oförändrad. 23 år i normalfallet och vid synnerliga skäl 18 år för avlägsnande av könskörtlarna. 

Vad innebär INTE den nya könstillhörighetslagen?

Förslaget innebär INTE att könsbekräftande kirurgi kommer utföras på barn. Det är fortsatt åldersgräns för avlägsnande av könskörtlarna på 23 år (18 år vid synnerliga skäl).

Lagen reglerar heller INTE behandlingen med könshormoner.  Det är fortsatt Socialstyrelsen som reglerar detta genom sina rekommendationer och kunskapsstöd.

Den nya lagen förändrar INTE hur kön bestäms. Det är fortsatt så att barn som föds i Sverige registreras som pojke eller flicka på samma sätt som idag.

Vanliga frågor och svar

Nej. 

År 2018 hade totalt 5 841 personer (0,6 promille av befolkningen) någon könsdysforidiagnos i Sverige. Detta är cirka en dubblering mellan 2014-2018 3.

Antalet nya fall av diagnostiserad könsdysfori bland personer med registrerat kön flicka i åldern 13-17 år har dock ökat med närmare 1 500 procent mellan 2008 och 2018. Vilket motsvarar 150 personer som fick diagnos år 2018, från 0 personer som fick diagnos år 2008.

Nej.

En avhandling från 2017 visar att de i Sverige är cirka 2,2 % som ångrar sin könsbekräftande kirurgiska behandling2.

Detta är lågt om en jämför med andra kirurgiska ingrepp. 2021 var exempelvis 18 % inte nöjda efter sin knäledsoperation14.

Mellan 1960-2010 var det totalt 15 personer som ångrade sin könsbekräftande kirurgiska behandling.

I en internationell sammanvägning av 55 studier (från 2018) ångrar 3-3,8 % sin könsbekräftande kirurgiska behandling6. I sökandet efter studier fann de ingen studie som visade på att könskorrigering i stort skulle skapa mer skada än nytta för patienten. En senare vetenskaplig sammanvägning av studier med patienter över 13 år visade att 1% av de 7982 patienterna ångrat sin könsbekräftande kirurgiska behandling10. Ungefär hälften av dessa 77 personer hade “minor regrets”. Studien lyfter också att det är väldokumenterat hur könsbekräftande behandling har signifikant positiv inverkan på “livskvalitet, kroppsuppfattning och övergripande “psykiatrisk funktion”.2

Den påverkas inte. 

När SCB svarade på remissen har de föreslagna lagändringarna ingen, eller mycket begränsad, påverkan på deras verksamhet i egenskap av statistikproducent15.

Jämställdhetsmyndigheten instämmer i SCB:s bedömning att de föreslagna reglerna medför ingen eller mycket begränsad påverkan på SCB:s verksamhet. Jämställdhetsmyndigheten bedömer att det inte bör föreligga någon förändring av förutsättningarna för könsuppdelad registerstatistik, då det rör sig om en liten grupp människor16.

Nej. 

Norge har sedan 2016 haft en modern könstillhörighetslag där det inte krävs något tillstånd för att ändra juridiskt kön. Danmark har haft sin lagstiftning som precis som Norges bygger på självbestämmande sedan 2014. 

Enligt Riksdagens utredningstjänst har inga underlag påträffats som visar att lagstiftningen (i Norge och Danmark) skulle ha missbrukats av kriminella eller i övrigt av personer med ont uppsåt.18

Kort fakta

Kroppsligt kön

Kön kan vara exempelvis inre och yttre könsorgan. Det kan också handla om genetik och hormoner.

Könsidentitet

Könsidentitet är vad du själv känner dig som och med vilket kön du identifierar dig med.

Könsuttryck

Könsuttryck handlar om hur man uttrycker sitt kön, till exempel med hjälp av kläder, frisyrer, smink och kroppsspråk. Det är inte kopplat till din kropp utan vilket kön du känner att du tillhör.

Tilldelat kön vid födseln

Det kön som registrerades när du föddes. Ibland används förkortningarna AFAB som betyder assigned female at birth och AMAB som betyder assigned male at birth.

Juridiskt kön

Ditt juridiska kön är det kön du har enligt pass och andra myndighetsdokument. Alla barn som föds i Sverige registreras som antingen man eller kvinna. Det finns i dag ingen möjlighet att ha något annat som juridiskt kön i Sverige.

Ovanstående fakta är hämtad från 1177 – Vårdguiden 8

Självbestämmande innebär att en själv avgör vilket juridiskt kön som ska registreras. Bytet av det registrerade könet sker via exempelvis Skatteverket utan något godkännande av exempelvis Socialstyrelsen. 

I förslaget till ny könstillhörighetslag ingår INTE självbestämmande. Det krävs fortsatt ett beslut från Socialstyrelsen för att få byta juridiskt kön.

Personnumret anger din födelsetid, ditt födelsenummer och sist en kontrollsiffra. De uppgifter som går att läsa ut av ett personnummer är födelsetid och kön. Den näst sista siffran är udda om ditt juridiska kön är man och jämn om ditt juridiska kön är kvinna17.

I könsneutrala personnummer går det inte att utläsa vilket juridiskt kön en person har.  Vilket juridiskt kön en person har framgår istället i en separat uppgift i folkbokföringen. Att införa könsneutrala personnummer skulle bland annat underlätta för transpersoner som byter juridiskt kön i folkbokföringen, då en inte behöver byta personnummer.

I förslaget till ny könstillhörighetslag ingår INTE könsneutrala personnummer eller ett tredje juridiskt kön.

Källor

RFSL – rfsl.se »
Riksförbundet för homosexuellas, bisexuellas, transpersoners, queeras och intersexpersoners rättigheter.

RFSU – rfsu.se »
Riksförbundet för sexuell upplysning.

Transammans – transammans.se »
Ett rikstäckande förbund för transpersoner och närstående.

Socialdemokraternas hbtq+politiska programsocialdemokraterna.se » 
På sidorna 12-13 hittar du Socialdemokraternas transpolitik.

HBTQ+Socialdemokraters politiska plattform – hbtq.se
Här hittar ni vad HBTQ+Socialdemokrater vill inom transpolitiken.

I källförteckningen nedan finns också många bra källor för att läsa vidare och lära dig mer inom området. 

  1. Forskning.se – Få ångrar könskorrigering 2017
    https://www.forskning.se/2017/08/02/fa-angrar-ett-konsbyte/#

  2.  Avhandling – On gender dysphoria. Dhejne, Cecilia 2017

    https://openarchive.ki.se/xmlui/handle/10616/45580

  3. Socialstyrelsen – Utvecklingen av diagnosen könsdysfori, Förekomst, samtidiga psykiatriska diagnoser och dödlighet i suicid 2020

    https://www.socialstyrelsen.se/globalassets/sharepoint-dokument/artikelkatalog/ovrigt/2020-2-6600.pdf

  4. Socialstyrelsen – Utvecklingen av diagnosen könsdysfori i Sverige 2017
    https://www.socialstyrelsen.se/globalassets/sharepoint-dokument/artikelkatalog/statistik/2017-7-2.pdf

  5. SBU Könsdysfori hos barn och unga En kunskapskartläggning 2019
    https://www.sbu.se/sv/publikationer/sbu-bereder/ny-konsdysfori-hos-barn-och-unga/?pub=42864#!

  6. Cornell University What does the scholarly research say about the effect of gender transition on transgender well-being? 2018

    https://whatweknow.inequality.cornell.edu/topics/lgbt-equality/what-does-the-scholarly-research-say-about-the-well-being-of-transgender-people/

  7. Ledprotesregistrets årsrapport 2023 https://registercentrum.blob.core.windows.net/slr/r/Ledprotesregistret-A-rsrapport-2023_SE-rkgP8dzo6h.pdf

  8. 1177 Könsidentitet och könsuttryck 2023

    https://www.1177.se/liv–halsa/konsidentitet-och-sexuell-laggning/konsidentitet-och-konsuttryck/

  9. U.S. trans survey Early Insights Report 2022

    https://ustranssurvey.org

  10.  Regret after Gender-affirmation Surgery: A Systematic Review and Meta-analysis of Prevalence. Global Open Journal, 2021
    https://journals.lww.com/prsgo/fulltext/2021/03000/regret_after_gender_affirmation_surgery__a.22.aspx?fbclid=IwAR0d4loq_JhUQZErZCW-mTZvXjBm1H67vGvMDsRRCecb_VCzsV2yhuD5oCQ

  11. Hälsan och hälsans bestämningsfaktorer för transpersoner, Folkhälsomyndigheten, 2015
    https://www.folkhalsomyndigheten.se/contentassets/c5ebbb0ce9aa4068aec8a5eb5e02bafc/halsan-halsans-bestamningsfaktorer-transpersoner.pdf

  12. Psykisk Hälsa, HBTQ+Socialdemokraters hemsida
    https://hbtqs.se/psykisk-halsa/

  13. Unga mådde bättre efter könsbekräftande hormoner. Dagens Medicin, 2022
    https://www.dagensmedicin.se/alla-nyheter/forskning/unga-madde-battre-efter-konsbekraftande-hormoner/

  14. Ledprotesregistrets statistikvisning 2024

    https://slr.registercentrum.se/statistik/ledprotesregistrets-statistikvisning/p/H1pmgfa4s

  15. SCB Remissyttrande gällande ändring av det kön som framgår av folkbokföringen 2018

    https://www.scb.se/contentassets/c8fcd2ab2611413eb749434d74563374/2018/
    remissyttrande_andring_av_det_kon_som_framgar_av_folkbokforingen_ds_2018-17.pdf

  16. Jämställdhetsmyndighetens remissvar på promemoria om nya könstillhörighetslagar 2022

    https://jamstalldhetsmyndigheten.se/media/s5tpx5x5/remissvar-ja-msta-lldhetsmyndigheten-lagra-dsremiss-ko-nsstillho-righetslagar.pdf

  17. Skatteverket Personnummer 2024
    https://skatteverket.se/privat/folkbokforing/personnummer

  18. Riksdagens utredningstjänst Könstillhörighetslagstiftning 2022
    https://drive.google.com/file/d/1kh_HBXDPOXs7bsNpi8hWw9kLIXln9Fs4/view?usp=sharinghttps://skatteverket.se/privat/folkbokforing/personnummer

Nyheter

Translate with Google Translate »

Vi använder kakor

Vi använder kakor för att vår webbplats ska vara säker och fungerar som den ska. Tyvärr kan du inte använda webbplatsen utan dessa.