Arbetsliv
Arbetsliv
Arbete är en central del av människors liv – därför är det viktigt att alla får ett schysst och jämställt arbetsliv. Det krävs genomtänkta insatser för att motverka fördomar, okunskap och hbtq+fientlighet.
En vuxen heltidsarbetande människa tillbringar en tredjedel av sin vakna tid på arbetet. Hur arbetslivet är utformat är därför en viktig politisk fråga. Hbtq+personer deltar inte i arbetslivet på samma villkor som andra arbetstagare och möts ofta av diskriminering och kränkande behandling på grund av fördomar och okunskap.
Sveriges arbetsmarknad är en del av den gemensamma europeiska arbetsmarknaden, där EU har krav på att medlemsstater och deras arbetsgivare ska förhindra diskriminering av hbtq+personer. Reglerna på arbetslivets område ska ta hänsyn till att arbetstagare och deras familjer ibland flyttar mellan länder. Ett starkt internationellt regelverk för arbetstagares rätt till likabehandling och skydd mot diskriminering är nödvändigt.
Den offentliga sektorn har ett särskilt ansvar att föregå med gott exempel vad gäller åtgärder mot diskriminering i arbetslivet, och det offentliga ska ställa krav på sina leverantörer att de lever upp till samma krav.
Alla hbtq+personer ska ha lika möjligheter som andra att arbeta. För att det ska bli verklighet krävs medvetna insatser för att motverka fördomar, okunskap och hbtq+fientlighet. Som stöd för dessa insatser behövs en lagstiftning som ger ett heltäckande skydd – samma skyddsnivå som andra diskrimineringsgrunder. Arbetsgivarna har skyldighet att säkra alla anställdas rätt till likabehandling utifrån alla diskrimineringsgrunder, det är de fackliga organisationernas viktiga uppgift att följa upp att arbetsgivarna följer diskrimineringslagarna. Därför är det viktigt att HBTQ+Socialdemokrater arbetar tillsammans med fackföreningarna för utvecklingen av kompetens i hbtq+frågor och feminism i arbetarrörelsen.
Arbetsplatser som bejakar mångfald och jämlikhet får en ökad kreativitet, produktivitet och lönsamhet. Arbetsgivare behöver öppna upp för mångfald. På så sätt kommer fler att känna sig trygga och komma till sin rätt på arbetsmarknaden. Det gynnar alla.
Staten, regionerna och kommunerna gör upphandlingar av varor och tjänster från externa leverantörer. Sverige är ett föregångsland och har i EU alltid drivit frågor om mänskliga rättigheter. Krav på jämlikhet och social hållbarhet bör ingå som krav i offentlig sektors upphandling av varor och tjänster.
Därför vill HBTQ+Socialdemokrater:
Att hela EU:s arbetsmarknad ska omfattas av skydd mot diskriminering med hänvisning till sexuell läggning, könsidentitet och könsuttryck.
Att fackföreningarna stärker sin hbtq+kompetens och blir bättre på att företräda sina hbtq+medlemmar.
Att hbtq+frågor ska ingå i arbetsmiljöutbildningar.
Att det skapas ett forskningsinstitut som arbetar med forskning rörande arbetslivet.
Att antidiskrimineringsarbete ska ställas som ett regelmässigt krav vid offentlig upphandling.
Att alla ska ha rätt att bära alla typer av uniformer eller kläder på arbetsplatsen, oavsett juridiskt kön.
Att se över så att diskrimineringslagen får genomslag på alla arbetsplatser oavsett storlek.
Skapa medvetenhet om fördelarna med könsmångfald i arbets- och näringslivet .
Att arbetsplatser med omklädningsrum ska erbjuda könsneutrala alternativ.