Logga_hemsida.-150_besk

1 maj 2020 – Dags för det nya folkhemmet

I år är nästan allting annorlunda, det gäller även 1 maj. Men vissa saker är som vanligt, som HBT-Socialdemokraters kamp för ett starkare samhälle och en bättre värld. Årets 1 maj-tal vill du inte missa, det innehåller allt en sosse kan önska.

1 maj-tal

Vårt land är ett av världens bästa länder, ett samhälle byggt på principen ”Av var och en efter förmåga, till var och en efter behov” Det betyder att alla ska vara med och bidra, och i gengäld så ska vi kunna vara säkra på att samhället finns där när vi behöver det. Grunden för detta utgår från det som vi inom socialdemokratin har byggt Sverige till att vara  tryggt, starkt och jämlikt.

Det är ett samhälle där vi arbetar och har ett rikt liv, ett samhälle där vi alla ges möjligheter och förutsättningarna att förverkliga oss och berika våra liv.

Oavsett vem som styrt Sverige de senaste 100 åren har vi som folk enats om några viktiga saker. Vi ska ha en allmänt finansierad sjukvård. En sjukförsäkring för alla, att förutsättningarna ska finnas om vi blir arbetslösa, det ska finnas en tjänstepension för ALLA löntagare.

Det här är socialdemokratiska reformer som nu är lika självklara i Sverige som ikea. Och just nu pågår ett stresstest av vår modell. Ingen går opåverkad i det här, allra minst den som själv drabbas av sjukdom, arbetslöshet eller konkurs. Men Ingen går oberörd. Vi kommer att minnas den här tiden, det finns ett tydligt före och efter. Idag vet vi inte mer om ”efter” än att vi inte vet någonting.

Jag är glad att jag har förmånen att bo i Sverige när den här krisen slår till. Med en sjukvård som ger vård till alla som behöver den, och där staten tar räkningen, Var stolt – Du bor i Sverige.

Jag vill därför hylla de personer som vågar vara ljuset i tunneln. Alla som nu sluter upp, där medmänniskor hjälper varandra, grannar vänner och familj. Vi visar att solidaritet och att medmänsklighet kan förflytta berg.

En grupp personer i det här landet gör en extra viktig insats just nu, och det är alla som är inblandade i att upprätthålla samhället. De som tar emot oss på sjukhusen när vi behöver den, de som ser till att vi kommer dit. De som gör allt samhällsviktigt i vanliga fall, men som nu gör det med lägre bemanning, mer arbete och som riskerar att själva bli insjukna. Till er vill jag säga tack.

MEN. Det kommer en tid efter det här, och då är det några saker vi behöver prata mer om. 

Min känsla är att många i samhället nu är överens om att välfärden behöver stärkas. Kanske behöver vi prata om skattehöjningar, eftersom den bästa uppskattningen en arbetare kan få, utöver en god och säker arbetsmiljö, faktiskt är en skälig lön. 

Jag kommer vara en av dem som kommer att påminna om applåderna och vilka vi kallade hjältar, nästa gång det är dags för avtalsrörelse.

I Sverige har vi det fortfarande ganska bra. Vi klarar av att ge sjukvård till alla som behöver den, och tack vare att vi bedrivit en god ekonomisk politik kan vi fortsätta ge krispaket till landets företag och olika sektorer för att lindra det svåra läge många nu befinner sig i. 

Det kommer inte bli lätt, och vi kommer se institutioner gå i graven, vi kommer få våra drömmar krossade och det kommer bli hårt. Men vi ska göra allt vi kan för att hjälpas åt. Om du är frisk, fortsätt handla lokalt, hjälp din granne och låt oss hålla ihop.

I Sverige har vi låtit experterna leda vår strategi. Vår regering kommer aldrig använda en kris för att minska på våra mänskliga rättigheter. 

Men ute i världen ser det inte likadant ut. Jag som ordförande för HBT-Socialdemokrater får rapporter om hur HBTQ+personer världen över far illa. I bland annat Polen och Ungern, tas redan vunna rättigheter tillbaka. I Nigeria hetsas människor att tro att homosexuella sprider covid-19, detta i ett land där hbtq+personer redan förföljs i extremt hög utsträckning. I marocko ser vi även liknande saker pågå.

Samma sak gäller kvinnors rättigheter, flera ledare har eller har försökt att ta tillbaka kvinnors rätt att bestämma över sina egna kroppar. Vi har bara sett början av konsekvenserna, och bara börjar se vad priset av det här kommer bli. Det som sker har naturligtvis ingenting med själva viruset att göra. Det handlar om att ledare tar möjligheten att göra det de vill, och använder pandemin som rökridå.

Vi behöver hjälpas åt, hitta gemensamma lösningar, handla tillsammans. Där spelar EU en viktig roll. Vi ska vara starka tillsammans. Alla behöver sjukvårdsmateriel, alla behöver ett vaccin, antikroppstester och kunskap. 

Vi måste se till att solidaritet råder, och där MÅSTE vi tillsammans påverka.

Det är svårt att tänka på något annat än corona just nu, jag förstår det. Men jag vill avslutningsvis påminna om den där tiden efter pandemin. Många av världens länder kommer vara fattigare än de var innan, så också vi. Och då måste vi investera i samhället igen. Vi kan inte återgå till hur det var förr, vi har aldrig gjort så. Vi ska framåt. Kanske är det just då, när livet inte längre kretsar kring social distansering som vi ska passa på att bygga det där samhället vi så gärna vill ha. 

Ett samhälle där skolan   är en plats för utveckling, oavsett om du behöver den som barn eller senare i livet, Ett samhälle som ställer upp när du behöver det, oavsett om det är genom studielån, sjukpenning eller assistanstimmar. Ett samhälle som betalar ut din pension efter att du gett dina yrkesverksamma år på en trygg och säker arbetsplats. 

Ett samhälle där att alla kan leva som den en är och älska den en vill, fri från ­begränsningar och skadliga normer. Där du har någonstans att bo, från att du kommer hem från BB, till din första egna lägenhet, vidare till platsen där du väljer att bo med precis vem du vill.

Och den dagen du behöver det, till ett anpassat boende utifrån dina förutsättningar, oavsett om det är ett trygghetsboende eller ett kollektiv!

För jag vill bygga det nya folkhemmet, där vi alla som bor här i vårt fantastiska land kan leva så som de vill, 

 Det nya folkhemmet står för omtanke, möjligheter och framtidstro. Det räcker inte att prata, det är upp till bevis nu. det är dags att bygga det nya folkhemmet.

Daniel Andersson
Förbundsordförande

 

Translate with Google Translate »